Spis dig mæt på en proteinkur

Proteiner har to vigtige egenskaber i forhold til kulhydrater og fedt, der gør dem helt specielle.

De er mere mættende og de øger din fedtforbrænding.

Denne kombination gør, at mad med et højt proteinindhold er perfekt, hvis du ønsker at tabe dig uden at lide for stor afsavn. Og hvem vil ikke gerne det?

Proteiner mætter

Hvis du indtager kalorier fra en proteinrig kost, vil du alt andet lige blive mere mæt, end hvis du havde fået de samme kalorier fra et måltid bestående af meget fedt eller mange kulhydrater.

Det betyder, at du samlet indtager mindre mad; og derved også færre kalorier. Og da du taber dig, hvis dit energioptag (dvs. kalorier) er mindre end dit energiforbrug, så vil du tabe dig.

Så hvis du ændrer dine kostvaner, så du indtager flere proteiner, vil du opdage, at du ikke spiser så meget som tidligere.

Protein øger fedtforbrændingen

Udover at virke mættende øger proteiner også forbrændingen. Indtager du kalorier i form af protein, vil din forbrænding øges med op til 30 %. Det skal sammenlignes med at kulhydrater øger forbrændingen med 5-10 % og fedt kun øger forbrændingen med godt 1-2 %.

Så ikke nok med at du spiser mindre, hvis du vælger proteinrig mad. Du vil også forbrænde flere kalorier. Alt i alt betyder det, at du vil tabe dig mere end ved andre former for kost.

Her finder du proteinerne

Der er mange proteiner i alle former for kød. Det er dog vigtigt at vælge magert kød, da du ellers kommer til at indtage for meget fedt.Mejeriprodukter indeholder ligeledes mange proteiner. Og så har de også en anden fordel. Kalken (kalcium) binder en mindre del af det fedt, som du indtager, i dine tarme.

Det betyder, at du ikke fordøjer den del af fedtet. Så selvom det kun er en lille del af fedtet, betyder det et mindre energioptag.

Hvad består en proteinkur af?

Til morgenmad bør du spise mange mejeriprodukter. Det er dog vigtigt at huske på, at de skal være kalorielette.

Så vælg fedtfattig yoghurt og magre oste. Drik kærnemælk, skummetmælk eller minimælk til.

Til de andre måltider skal du vælge magert kød. Det kan f.eks. være fjerkræ, fisk eller skaldyr. Du kan også spise kalve-, svine- og oksekød med lavt fedtindhold.

Suppler gerne med proteinrige produkter fra planteriget som bønner, kikærter og linser.

Proteinpulver

Et alternativ til at spise proteinrige madvarer er indtagelse af proteiner i den reneste form. Det kan være shakes lavet på proteinpulver, proteindrikke eller proteinbarer.

Fordelen ved dem frem for almindelig kost er, at der intet overflødig fedt eller kulhydrater er. Her får du kun et skud proteiner.

Til gengæld kræver denne form for proteinindtagelser nok lidt mere viljestyrke. Proteinshake smager altså ikke helt så godt som en lækker fisk eller kyllingefillet.