LCHF – en alternativ slankekost og slankekur

Igennem tiden har der været rigtig mange alternative bud på, hvorledes man slanker sig på en sund og nærende facon. Sveriges nye bud på en sund og alternativ slankekur er den såkaldte LCHF kost. Nye opdagelser og evidensbaserede kostråd er, hvad dette nye bud på varig sundhed og vægttab bliver kaldt.

LCHF står for de engelske ord Low Carb High Fat. Oversat til dansk betyder det kort sagt, at man skal begrænse indtaget af kulhydratkilder, som eksempelvis pasta, brød, kartofler, rodfrugter, frugt og søde sager. Optimalt set skal det skæres helt væk i kosten.

Spis økologisk

Ifølge LCHF eksperter handler LCHF kost ikke kun om betydningen af fordelingen af kulhydrater, fedt og protein i kosten, men også om at spise økologiske fødevarer og undgå tilsætningsstoffer.

I en LCHF kost bør man undgå E-numre og glutamat, der efter sigende skulle give øget appetit, sult, psykiske forstyrrelser og overvægt.

Det skal du undgå

Ønsker man at spise efter LCHF principperne, bør man undgå slik, kager, pølser og andre charcuterivarer, margarine, olier med omega-6-fedtsyrer (eksempelvis majs og solsikkeolier), pommes frites og chips.Den samlede mængde protein, man dagligt bør indtage, skal begrænses til 0,5-1 gram pr kilo idealvægt. Mængden af grøntsager skal forblive uforandret, men begrænses til de sorter, der vokser over jorden; altså tomat, agurk, salat etc. Endvidere tilskynder man et øget fedtindtag af naturlige fedtstoffer som eksempelvis smør og koldpresset kokosfedt.

Årsag til overvægt

Ifølge LCHF skyldes mange tilfælde af overvægt et højt indtag af kulhydrater samt en ubalanceret insulin og blodsukkerkurve. Tilsammen giver dette sult og et ”hul i maven”, insulinresistens og blokeret fedtforbrænding; der igen fører til overspisning af forkerte madvarer.

For at undgå dette, er LCHF baseret på et lavt indtag af kulhydrater; samt intet indtag af sukker, slik og kager.

Fraværet af kulhydrater i en LCHF kost skulle efter sigende give en mere jævn blodsukkerkurve; og det udeblevne insulinsvar betyder, at man ikke tager på. LCHF er en forudsætning for at en god fedtforbrænding kan fungere.

At følge en LCHF kostplan er ikke særlig svært. Holder du dig til ovenstående vejledninger, er du godt på vej; og der vil være en rigtig god sandsynlighed for, at du vil tabe sig de ønskede kilo.